Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αποδημητικά πουλιά

Η φύση έχει οπλίσει τα ζώα με μηχανισμούς άμυνας και προστασίας τους στις δυσκολίες της ζωής. Χθες μάθαμε για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη για να προστατευτούν από το κρύο του χειμώνα. Σήμερα μιλήσαμε για  τα αποδημητικά ή μεταναστευτικά πουλιά. 
Είδαμε φωτογραφίες τους .


Πελαργός


Γερανός

Αηδόνι

Χελιδόνια

Κύκνοι

Κοκκινόπαπια

Τσαλαπετεινός
Έπειτα βρήκαμε στο χάρτη την Αφρική  αφού  τα παιδιά μας είπαν πως εκεί πάνε τα πουλιά που φεύγουν από την Ελλάδα.


Είπαμε πως  τα πουλιά συγκεντρώνονται σε μεγάλες παρέες και ταξιδεύουν πολλά πολλά πουλιά μαζί για να βοηθούν το ένα το άλλο  .Καθώς ταξιδεύουν πάνω από θάλασσα δεν είναι εύκολο να ξεκουράζονται . Γι αυτό τα μεγάλα πουλιά ,όπως οι γερανοί και οι πελαργοί, βοηθούν τα μικρά χελιδόνια παίρνοντάς τα πάνω στις φτερούγες τους. Βέβαια όταν συναντούν καράβι  στο ταξίδι τους ξεκουράζονται πάνω σε αυτό.

Επίσης είπαμε πως δεν πρέπει να γκρεμίσουμε τις φωλιές που έχτισαν στα μπαλκόνια μας τα χελιδόνια το καλοκαίρι που πέρασε , έτσι ώστε να τις  βρουν στη θέση τους την Άνοιξη που θα επιστρέψουν. Ποιος θέλει άλλωστε να του γκρεμίσουν οι άλλοι το σπίτι;;;;;;;;;;

Κάναμε κατάλογο με τα  αποδημητικά πουλιά που μπορούσαμε  να θυμηθούμε. 


Κάναμε σε  ένα φύλλο εργασίας  αντιστοίχηση εικόνων με το σωστό όνομα.


Στη συνέχεια στο Kidepedia 10 είδαμε πολύ περισσότερα αποδημητικά πουλιά και ακούσαμε τις φωνές τους καθώς και πληροφορίες για τη ζωή τους.


Και βέβαια παίξαμε τα αντίστοιχα παιχνίδια με τα οποία διασκεδάσαμε πολύ.Τέλος μάθαμε ένα απλό τραγουδάκι που το τραγουδήσαμε κάνοντας  με τα δάχτυλά μας  το φτερούγισμα των πουλιών.

Πολλά πολύχρωμα πουλιά
πετάξανε πολύ ψηλά.
Πάνε εδώ, πάνε εκεί, 
πάνε μακριά στην Αφρική!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου