Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ζώα-Χειμερία Νάρκη

 Κάνοντας  το σημερινό ημερολόγιο, και καθώς μιλούσαμε για τον καιρό, που  ήταν ιδιαίτερα φθινοπωρινός, ο Άκης ο Αρκουδάκης μας μίλησε γεμάτος νοσταλγία για το τι έκαναν τα ζώα  στο δάσος  τέτοιες μέρες.


 Θυμήθηκε πως όταν ήταν μικρός, η μαμά του καθώς και οι μαμάδες του φίλου του του σκαντζόχοιρου, του φιδιού, του βάτραχου, της χελώνας και άλλων μικρών ζώων έκαναν τις ετοιμασίες  για το χειμωνιάτικο ύπνο τους. Έβρισκαν μια φωλίτσα , όχι πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή, της έστρωναν φύλλα και χόρτα για να είναι πιο μαλακή και ζεστή και εκεί έμπαιναν μαζί με το μωρό τους για να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν πάλι την Άνοιξη. Πριν πέσουν για ύπνο φρόντιζαν να έχουν φάει αρκετά καλά έτσι ώστε να μην ξυπνήσουν από την πείνα τους μέσα στο χειμώνα.
Και γιατί τα κάνατε όλα αυτά ;  ρώτησαν τα παιδιά


Ο Άκης εξήγησε  πως ο χειμώνας είναι δύσκολος για μερικά ζώα που επειδή δεν μπορούν να βρουν τροφή μες στο κρύο και το χιόνι ,και επειδή το σώμα τους παγώνει πιο εύκολα από κάποια άλλα ζώα, έχουν βρει αυτόν τον τρόπο για να προφυλαχθούν από το κρύο.  
Από τα λεγόμενα του Άκη φτιάξαμε μια λίστα με ζώα που πάνε για ύπνο. 
Ήταν η πρώτη μας προσπάθεια να γράψουν τα παιδιά βασιζόμενα στους ήχους των γραμμάτων.Ακολούθησε ένα σχετικό φύλλο εργασίας.


Παίξαμε παιχνίδια αντιστοίχησης εικόνας με λέξη.Διαβάσαμε την ιστορία"Τα ζώα το χειμώνα"


Φτιάξαμε σκαντζόχοιρους που περπατούν ....

......και χελωνάκια με καρυδότσουφλο και πλαστελίνη.Μια ακόμα ομαδική δουλειά των παιδιών- ένα σαλιγκαράκι.
Τέλος διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το παραμύθι
"Λιχουδέλης  το λαίμαργο φιδάκι"

http://5niptrip.blogspot.gr/2012/10/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου