Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο καιρός το φθινόπωρο


Αρχίσαμε τη μέρα μας με παρατήρηση στο ταμπλό του σχολείου, εκεί όπου έχουμε τοποθετήσει τις πρώτες φωτογραφίες των παιδιών που βγάλαμε την πρώτη μέρα στο σχολείο .
Σκοπός μας ήταν να συγκρίνουν τα ρούχα που φορούσαν εκείνη την  πρώτη ημέρα (κοντομάνικα μπλουζάκια ή ραντάκια και σόρτς) με τα ρούχα που φορούσαν σήμερα (μακριά παντελόνια, κολάν,μακρυμάνικα μπλουζάκια).

 Μέσα από αυτή την κουβέντα φτάσαμε στις αλλαγές του καιρού που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες . Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι το φθινόπωρο φέρνει μαζί του αυτές τις αλλαγές.


Φτιάξαμε ένα πίνακα με τα  πιθανά χαρακτηριστικά του καιρού το φθινόπωρο.ΧρωματίσαμεΣτη συνέχεια μιλήσαμε για τα συναισθήματα που νιώθουμε ανάλογα με τον καιρό που κάνει, και φτιάξαμε ένα πίνακα όπου ο καθένας δήλωσε με τι καιρό είναι χαρούμενος ή με τι καιρό είναι λυπημένος.Παρακολουθήσαμε στο internet ένα δελτίο καιρού ...


...και εξηγήσαμε τι ακριβώς εννοεί η κυρία που μας το παρουσίασε.

Στη συνέχεια παίξαμε κι εμείς τους μετεωρολόγους και κάναμε προβλέψεις για τον καιρό της πόλης μας .
Αρχικά σε ένα χάρτη της Ελλάδας  ...


...εντοπίσαμε την Τρίπολη και στη συνέχεια ανέλαβαν τα παιδιά την παρουσίαση του δελτίου καιρού.
Ντύθηκαν με ρούχα από τη γωνιά μεταμφίεσης για να φαίνονται  "μεγάλοι" σαν την κυρία που είδανε στο δελτίο καιρού.
 Άλλος πρόβλεψε συννεφιά για την πόλη μας....


 ....άλλος χιόνι ........άλλος ήλιο!


Η τελική πρόβλεψη  του αυριανού καιρού για την πόλη μας ήταν βροχή!!!  Έφτιαξαν τα παιδιά ένα κύκλο με καιρικά φαινόμενα για να το έχουν στο σπίτι τους και να σημειώνουν καθημερινά τον καιρό.


Σε φύλλο εργασίας αντιστοίχισαν εικόνες με λέξεις.

Και τελειώνοντας για σήμερα σας παρουσιάζουμε την ατομική κατασκευή των παιδιών που έφτιαξαν συννεφάκια έτοιμα για βροχή σε φόντο από αλουμινόχαρτο.2 σχόλια: