Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σχήματα- Ορθογώνιο

Μιλώντας για το Ορθογώνιο στα πλαίσια 
της θεματικής ενότητας Σχήματα, μας δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξουμε πόρτα και παράθυρα στο σπίτι που τις προηγούμενες μέρες είχαμε φτιάξει με το τετράγωνο και το τρίγωνο.


 Βρήκαμε πως το παραλληλόγραμμο  μοιάζει πολύ με το τετράγωνο........ γι' αυτό τα συγκρίναμε  βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο.


"Είναι πιο μεγάλο" είπε ένα παιδί
 και αρχίσαμε να μετράμε για να βρούμε τι είναι πιο μεγάλο. 
Μονάδα μέτρησης ήταν οι μαρκαδόροι μας.


(Κάποιο παιδί είπε "είναι σαν το Γ του Γιάννη").
Μετρήσαμε πόσους μαρκαδόρους βάλαμε στη μια πλευρά και πόσους στην άλλη  και  καταλάβαμε πια πλευρά είναι μεγαλύτερη και έτσι ότι το παραλληλόγραμμο διαφέρει ως προς αυτό από το τετράγωνο. 
Συνεχίζοντας να βάζουμε μαρκαδόρους (αφού τους άρεσε και όλοι ήθελαν να το κάνουν) κάποιος είπε "είναι το Π της Πετρούλας".


Στη συνέχεια φτιάξαμε το παραλληλόγραμμο με τα σώματά μας σε ζευγάρια.


Ένας άλλος τρόπος για να κάνουμε εμπέδωση του παραλληλόγραμμου και των άλλων σχημάτων που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα ήταν ένα διασκεδαστικό κολπάκι. Σε μια μεγάλη πιατέλα ρίξαμε ρύζι και ζητούσαμε από κάθε παιδί να σχηματίσει  με το δάχτυλό του ένα από τα γνωστά μας σχήματα  . Με ένα απλό κούνημα το σχήμα σβηνόταν και ερχόταν το επόμενο παιδί. Κάτι σαν τον παιδικό μαγνητικό πίνακα του εμπορίου.


Σε φύλλα εργασίας φτιάξαμε μοτίβο με δύο σχήματα.
Κύκλος-Τετράγωνο


Τετράγωνο-Τρίγωνο

 
Σε άλλο φύλλο εργασίας φτιάξαμε παραλληλόγραμμα και σειροθετήσαμε από το μεγαλύτερο στο μικρότερο.


Φτιάξαμε τα παραλληλογραμμοκέφαλα ανθρωπάκια μας.


Για να μπαίνουμε  σιγά σιγά στο πνεύμα της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου δείξαμε την ελληνική σημαία σε πάζλ μιας και το σχήμα της είναι παραλληλόγραμμο.
Σε χαρτόνια σχήματος τετραγώνου και παραλληλογράμμου κολλήσαμε τα ποιήματα των παιδιών για την 28η Οκτωβρίου και τα παιδιά τα στόλισαν χρωματίζοντας σχετικές εικόνες.

2 σχόλια: