Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αισθήσεις-Εγκέφαλος

Συνεχίζουμε από σήμερα τη μεγάλη θεματική ενότητα "Εαυτός" που διακόψαμε λόγω Χριστουγέννων,  και αυτό το διάστημα θα ασχοληθούμε με το σώμα και τις λειτουργίες του. 
Θα επικεντρωθούμε   στον εγκέφαλο και στη συνεργασία του με τις αισθήσεις μας.
Η κούκλα Εγκέφαλος  παρουσιάζεται και συστήνεται στα παιδιά.Η εμφάνισή του θυμίζει πολύ το σταθμάρχη που ελέγχει την κίνηση των τρένων. Αντίστοιχη δουλειά εξηγούμε πως κάνει και ο εγκέφαλος: ρυθμίζει την κυκλοφορία μηνυμάτων από το κέντρο ελέγχου στα αντίστοιχα όργανα του σώματος που τελούν τις λειτουργίες.
Πού ζει ο εγκέφαλος; 
Μέσα στο κεφάλι μας . 

Φτιάξαμε σχετικό φύλλο εργασίας.


Επειδή είναι πολύ σπουδαίο όργανο του σώματός μας για να είναι προστατευμένος , καλύπτεται από το σκληρό κρανίο μας , από ένα ανθεκτικό κόκαλο δηλαδή σαν κουτί!


Είναι σαν καρύδι!!!!!!

Και τι κάνει ακριβώς;
Δίνει εντολές στα μάτια μας να βλέπουν , στα χέρια μας να πιάνουν , στα αυτιά μας να ακούν, στη μύτη μας να μυρίζει, στα πόδια μας να περπατούν , μας ειδοποιεί νωρίς για να φάμε,  να  πιούμε , να πάμε τουαλέτα,.... γενικότερα τίποτα δεν γίνεται αν δεν δώσει εντολή ο εγκέφαλός μας.
Στο σημείο αυτό παίξαμε το παιχνίδι εντολών που μας διασκεδάζει πολύ.
Ο εγκέφαλος λέει.... πιάστε τη μύτη σας!!!
Ο εγκέφαλος λέει .....χοροπηδήστε!!
Ο εγκέφαλος λέει.... γελάστε δυνατά!!!!    κ.α.
Συνεχίσαμε φτιάχνοντας ένα πίνακα αναφοράς των εξωτερικών χαρακτηριστικών που υπάρχουν στο κεφάλι μας.


Είπαμε πως αυτά είναι χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι άνθρωποι, αγόρια και κορίτσι , μικροί ή μεγάλοι. Έτσι χωριστήκαμε σε δύο ομάδες  (αγόρια - κορίτσια ) και ζωγραφίσαμε το αντίστοιχο ανθρωπάκι με όσο το δυνατόν περισσότερη  λεπτομέρεια  στα χαρακτηριστικά.
Το κάθε παιδί έφτιαξε τη δικιά του κούκλα Εγκέφαλος....

....και  έπαιξε με αυτή.Ακόμα χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά προσώπου που βρήκαμε  σε περιοδικά , φτιάξαμε αστεία πρόσωπα!!!
Σε φύλλο εργασίας συμπληρώσαμε τα χαρακτηριστικά που λείπουν.

Παίξαμε παιχνίδια για το σώμα από τον αντίστοιχο τόμο της kidepedia.

Πληροφορίες και φωτογραφίες πήραμε από τα παρακάτω βιβλία.2 σχόλια: