Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αγιασμός στο 5ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης 11/9/20128:30 το πρωί, και το κουδούνι του 5ου Δημοτικού 
χτυπά για πρώτη φορά για το σχολικό έτος 2012-2013. 
Μαθητές, γονείς,δάσκαλοι και  νηπιαγωγοί παρακολουθούν τον Αγιασμό.
 Μετά από τις ευχές των ιερέων για καλή σχολική χρονιά,
 προχωρούμε προς τις αίθουσες του Νηπιαγωγείου 
όπου ακολουθεί ένα καλωσόρισμα στους νέους μαθητές μας 
και  μια πρώτη και σύντομη ενημέρωση για τους γονείς.


 Λίγα λόγια για  πρώτη γνωριμία 
Αγαπητά παιδιά και γονείς σας καλωσορίζουμε στο  5ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης και ευχόμαστε σε όλους μας καλή σχολική χρονιά.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας, η προϊσταμένη Νηπιαγωγός Κική Σωτηροπούλου και η Ντιάνα Μπάρλα που θα διδάσκουν φέτος στο Ολοήμερο τμήμα καθώς και η Φωτεινή Ντούρου που θα διδάσκει στο κλασικό τμήμα, ελπίζουμε πως και αυτή η χρονιά θα είναι αποδοτική ως προς τους στόχους για την ανάπτυξη των νηπίων αλλά και ευχάριστη τόσο για τα παιδιά όσο και για  τους γονείς, με τους οποίους ευχόμαστε να έχουμε καλή συνεργασία.
Δε θα σας κουράσουμε με  θεωρίες για  το σκοπό του Νηπιαγωγείου (άλλωστε θα έχουμε ευκαιρία για τέτοιου είδους συζητήσεις στη συγκέντρωση γονέων που συνήθως γίνεται μέσα στο πρώτο 15/ήμερο του Οκτωβρίου) . Θα επισημάνουμε  όμως  δύο σημεία.
1. Από τη στιγμή που η προσχολική εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική , πρέπει να καταλάβουμε ότι το Νηπιαγωγείο δεν είναι παιδικός σταθμός, δεν προσφέρει απλά φύλαξη, αλλά ολοκληρωμένη προετοιμασία για το Δημοτικό.
2. Η προετοιμασία αυτή δε γίνεται με αυστηρά κριτήρια και μεθόδους αλλά μέσα από το παιχνίδι, ομαδικό και ατομικό. Το παιχνίδι είναι το μέσο μάθησης.
Ο ρόλος ο δικός μας, εκπαιδευτικών και γονιών , είναι να δίνουμε στα νήπια το χώρο, το χρόνο, τα υλικά και τα ερεθίσματα που θα τα βοηθήσουν να φτάσουν στη γνώση. Πολλές φορές γυρνώντας τα παιδιά στο σπίτι θα σας μιλούν γι’ αυτά που έκαναν στο σχολείο και θα θέλουν να κάνουν τα ίδια και στο σπίτι. Ενθαρρύνετέ τα λοιπόν να χρησιμοποιούν χρωματιστά μολύβια, παλιές εφημερίδες, κόλλες  και ψαλιδάκια για να δημιουργήσουν με βάση τη φαντασία τους. Κυρίως δώστε τους βιβλία, διαβάστε τους παραμύθια και αφήστε τα να παρατηρήσουν την εικονογράφηση και το γραπτό κείμενο. Αυτό είναι η αρχή για να κατανοήσουν και να αναπτύξουν το μηχανισμό της γραφής και ανάγνωσης. Ειδικά αυτό το τελευταίο, δηλαδή το άγχος των γονιών αν το παιδί θα πρέπει να γράφει στο Νηπιαγωγείο, μη σας απασχολεί προς το παρόν, θα πούμε περισσότερα γι’ αυτό στη συγκέντρωση του Οκτωβρίου. Προηγείται μια σημαντική περίοδος προσαρμογής στο νέο περιβάλλον και εξοικείωσης με τα νέα πρόσωπα.
Για να είναι ευκολότερη η περίοδος προσαρμογής θα αναφέρουμε  κάποια ζητήματα πιο πρακτικά, που θα βοηθήσουν να είναι πιο εύκολη η καθημερινότητα μας.
1.  Ωράριο Λειτουργίας Νηπιαγωγείου
      Προσέλευση :    8.00 -8.15.
      Αποχώρηση   :  Κλασικό  12:15-12:30
                               Ολοήμερο  15:45-16:00
2. Να συμπληρωθούν τα δικαιολογητικά εγγραφής  από όσους γονείς είχαν αφήσει κάποια 
    εκκρεμότητα.   
3. Να μας ενημερώνετε για το ποιος θα παίρνει τα παιδιά κατά την αποχώρησή τους. 
4. Όχι πολλές απουσίες ( όχι  μόνο για τυπικούς λόγους αλλά για να
    μη περνάνε τα νήπια συνεχώς φάσεις προσαρμογής)
5. Καθαριότητα (αυτών  που έχουν καθημερινά στην τσάντα τους). Συχνός έλεγχος για ψείρες.
6. Διατροφή-Υγιεινές συνήθειες διατροφής
7. Να φορούν ρούχα άνετα και βολικά για το παιχνίδι και την τουαλέτα.
8. Μπορούν τα παιδιά να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους στο  σχολείο.
9. Ενημερώστε μας για τυχόν αλλεργίες ή οτιδήποτε   πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να  
   προφυλάξουμε τα παιδιά  ή να μην τα εκθέσουμε άθελά μας σε κάποιο κίνδυνο.
10. Να μη φέρνει  το παιδί περιττά πράγματα από το σπίτι (παιχνίδια, κοσμήματα, κινητά…)
11 . Η εξωτερική πόρτα του σχολείου θα είναι κλειδωμένη και θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε                             το Θυροτηλέφωνο Νηπιαγωγείου.
12. Σας παρακαλούμε να μας δώσετε όσα περισσότερα τηλέφωνα 
      επικοινωνίας είναι δυνατόν ώστε να σας βρίσκουμε σε κάθε περίπτωση ανάγκης.
13. Υλικό- Γνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, σας  ζητάμε αναλώσιμο υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία του σχολείου που θα το χρησιμοποιεί το παιδί για τις κατασκευές του. (Δεν υπάρχουν βιβλία όπως στο Δημοτικό).
14. Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει συνεργασία των δύο τμημάτων του νηπιαγωγείου στο καθημερινό πρόγραμμα και στις γιορτές.
15. Υπάρχει κοινός σύλλογος γονέων με το 5ο Δημοτικό από τον οποίο θα λάβετε ενημερωτικό έντυπο.
Για οτιδήποτε προκύπτει και σας δημιουργεί ερωτηματικά, θα θέλαμε να συζητάμε για να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα ή απορίες. Δεν είμαστε παντογνώστες , έχουμε όμως καλή διάθεση και αγάπη για τη δουλειά μας και κυρίως αγάπη για τα παιδιά.Καλή σχολική χρονιά

Οι    Νηπιαγωγοί
Κική Σωτηροπούλου
Ντιάνα Μπάρλα
Φωτεινή Ντούρου

Κλείνω την πρώτη φετινή ανάρτηση 
με μια φωτογραφία  που μου άρεσε για τον αυθορμητισμό 
και  την αθωότητα των δύο μικρών μαθητριών μας!!!


Καλή Σχολική Χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου