Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Απόκριες Αρλεκίνος

Η Ιστορία του Αρλεκίνου


Μια φορά κι έναν καιρό στην Ιταλία, στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί.
Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του.  Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια.  Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους.  Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι.


Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο παιδί της. Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε  μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει !
Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα ! Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο !
Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.
Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που  πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια.
Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι.
Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή;
Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα.
Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι. Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του.
Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωμένος με γλυκά.
Ένας χρόνος πέρασε.  Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά αρλεκίνου!Αρχίσαμε σήμερα τη μέρα μας με την ιστορία του Αρλεκίνου.
Αφού διαβάσαμε το παραμύθι δώσαμε στα παιδιά τέσσερις εικόνες από την ιστορία,
τις  χρωμάτισαν....


...και ζητήσαμε να τις βάλουν στη σωστή σειρά και να διηγηθούν την ιστορία.

Παρατηρήσαμε τη στολή του Αρλεκίνου
και  κυρίως το σχήμα που είχαν τα μικρά κουρελάκια
από τα οποία ήταν φτιαγμένη.
Συγκρίναμε τον ΡΟΜΒΟ με το τρίγωνο και το τετράγωνο που ήδη ξέραμε.

Στη συνέχεια  στην υδρόγειο σφαίρα αναζητήσαμε την Ιταλία και τη Βενετία. 
 Είπαμε ότι εκεί γίνεται ένα φημισμένο καρναβάλι και είδαμε σχετικές εικόνες στο internet.


Αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να πάμε εκεί, με ποια μεταφορικά μέσα.

Χρησιμοποιήσαμε τις δυνατότητες του Υπολογιστή .
βρήκαμε έναν απλό χάρτη της Ευρώπης.....

......και τον κάναμε έτσι....
Τα παιδιά πληκτρολόγησαν τα ονόματα των πόλεων. 
Οι χρωματιστές γραμμές δηλώνουν τους τρόπους με τους οποίους
 μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Βενετία.
Αυτοκίνητο, καράβι, αεροπλάνο.


Τέλος είδαμε πως έχουν παρουσιάσει τον Αρλεκίνο μεγάλοι ζωγράφοι στο παρελθόν.  

Είδαμε τους πίνακες του Πικάσο


 Σεζάν

Mιρό

Μια ομάδα παιδιών έφτιαξε το  δικό μας Μιρό.
Δούλευαν ....με όρεξη και ενδιαφέρον.


Μια άλλη ομάδα ζωγράφισε έναν ΑρλεκίνοΜια άλλη ομάδα έκανε Αρλεκίνο με κολάζΟ καθένας  πήρε στο τέλος τον μικρό του Αρλεκίνο


Τρέξιμο που κάναμε πάλι σήμερα!!!!!!


Αύριο θα χορέψουμε Ταραντέλα,
 μιας και σήμερα δεν προλαβαίνουμε!!!
2 σχόλια: